– Vi er litt bekymret for om Den Lille Klossen vår passer inn i det firkantede hullet deres, for vi er jo klar over at den har en litt spesiell form.

– Hullet er nok firkantet, men de fleste klarer fint å tilpasse seg. Ingen grunn til bekymring, dette går seg til!

– Joda, men klossen vår er virkelig ikke firkantet, er dere sikre på at dette går bra?

– Det går så fint, så! Vi har full tillit til at våre ansatte vil hjelpe den med å presse seg gjennom! Men har den så store vansker med å tilpasse seg som dere sier, kan PPT (Pedagogisk Passform og Tilpasningsvansker) hjelpe dere. Vi prøver det et par år, men vil den fortsatt ikke tilpasse seg, tenker vi at den har en sånn diagnose. Da kan dere få en utredning hos BUP (Behandling av Ukompatibel Passform), som finner ut hvilke medisiner klossen trenger for å bli mer tilpasningsvillig.

– Men, vi synes Den Lille Klossen vår er så fin som den er! Vi tenker jo at det egentlig ikke er noe galt med den, og alle klosser bør vel få utvikle seg mest mulig naturlig?

– Det er vi helt enige i, alle klosser er unike! Men alle må også lære å tilpasse seg, og det firkantede hullet er det ene hullet vi har. Men vi har faktisk brukt veldig mye penger og ressurser på å utvide hullet bittelitt slik at flest mulig skal greie å passe inn i firkanten. Og vi ser jo at klossen deres kan, når den bare vil!

– Kanskje, men vi tror ikke det er viljen det står på, tvert imot ser vi at den bruker veldig mye krefter på å forsøke å tilpasse seg. Men uansett hvordan vi forsøker å hjelpe den, blir den helt utslitt av å prøve å klemme seg inn i firkanten hver eneste dag.

– Da bør dere nok være litt strengere. Framsnakk firkanten! Og pass for all del på at det ikke er hyggelig for den å bli hjemme. Det er så viktig at dere og vi har et godt samarbeid!

– Men vi vet ikke helt om vi kan fortsette å presse Den Lille Klossen vår inn i denne firkanten, uten at den tar skade av det? Vi har virkelig prøvd å presse og lokke og lure, men ingenting hjelper. Vi har til og med prøvd med klistremerker akkurat slik vi leste om i en artikkel om firkantvegring, men det fungerte heller ikke. Tvert i mot blir det bare vanskeligere og vanskeligere å få den av gårde om morgenen.

– Nei, og vi ser jo at klossen velger å ikke tilpasse seg heller. Firkanten vår fungerer mer enn godt nok for alle andre, så vi vet ikke helt hvorfor dere ikke ønsker å samarbeide. Dette handler nok om oppdragelse og grensesetting, og dere prøver opplagt ikke hardt nok. Etter en klossens-beste-vurdering, har vi derfor allerede sendt en bekymringsmelding til Klossevernet for å gi dere den hjelpen dere trenger.